Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 18. јун 2015.

KIFLE, MINI LEPINJICE I LEPINJE



KIFLE, MINI LEPINJICE I LEPINJE

POTREBNO JE:

- 1 kg brašna tip 400
- 400 ml vode
- 100 ml toplog mleka
- 1 dcl ulja
- 1 kocka kvasca od 25 g
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 čep od flaše jabukovog sirćeta

PRIPREMA:

U dublju posudu sipajte mleko, dodajte kvasac i šećer i kada se kvasac otopi 2 kašike brašna. Ostavite da kvasac fermentira.
U drugu posudu stavite ostatak brašna i ostavite malo za posipanje prilikom valjanja testa. Uspite nadošli kvasac i toplu vodu i mikserom nastavci za testo ili ručno zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke a odvaja se od posude. Pokrite testo salvetom i ostavite na toplom mestu oko 1 sat da se testo duplira. Malo ga pritisnite da testo padne i ostavite još nekih pola sata. Tada testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano testo oblikujte i podelite na 3 dela. Pravite loptice manje od nekih 25 g, veće od 50 g. Pokrite i ostavite još nekih desetak minuta da se odmore. Sada lopticu koja je veća razvaljajte oklagijom u valjkasti oblik. Rolajte testo tako što počnete od gornjeg kraja i dobićete kiflu. Deo većih loptica upotrebite za kifle a deo za lepinje.Složite ih u tepsiju od šporeta obloženu papirom za pečenje.
Rernu zagrejte na 250"C i stavite kifle da se peku oko 12 minuta. Vodite računa o vremenu jer će pregoreti. Izvadite kifle iz rerne i ostavite da se hlade.
Sada od ostatka većih loptica napravite okrugle lepinjice tako što dlanom mesite testo da dobijete pravilne loptice. Složite ih u okruglu tepsiju u obliku cveta obloženu papirom za pečenje. Postupak pečenja je isti kao kod kifli jedino što kada se ispeku odvojite lepinjice kada se ohlade.
Male loptice isto dlanovima formirajte u male loptice i složite ih u plitki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Svaku lopticu bocnite viljuškom 2 puta i stavite da se peku na isti način kao i kifle i lepinje.

Pecivo dok se hladi neka bude pokriveno. Ako volite da korica bude mekana onda pecivo namažite vodom posle pečenja, pokrite i ostavite da se hladi.
Kifle mogu da se koriste za sendviče slane ili slatke ili da se jedu ovako. Lepinje takodje. Mini lepinjice presecite i filujte po želji slanim nadevom, salatom i dobićete mini sendviče.






Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.