Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 19. октобар 2015.

DOMAĆA SARMA















POTREBNE NAMIRNICE:





* 30-tak listova kiselog kupusa

* 1 kg mešanog mlevenog mesa

* 1 glavica crnog luka

* 2 šoljice pirinča

* po ukusu suvi biljni začin, biber, aleva paprika, beli luk u granulama

* 200 g suve slanine

* 200 g suvih svinjskih rebara

* 1 kašika masti

* 2-3 lista lovora

* 100 g kečapa

* 2 kašike gustina






















Slaganje vodoravno u dubok lonac







Slaganje uspravno u pekač




PRIPREMA:





Odvojiti listove kiselog kupusa i odstraniti koren.

Posebno u odgovarajuću posudu staviti mast  i propržiti iseckani crni luk, dodati mleveno meso i propržiti zajedno. Dodati začine i pirinač i sve sjediniti.

Uzimati listove kupusa i na svaki staviti kašiku fila, preklopiti sa jedne strane i urolati. Višak lista ugurati u sarmu prstom.Tako raditi dok se ne potroši sav materijal. U duboki lonac na dno staviti par listova kiselog kupusa, staviti u krug napravljene sarme, u sredinu staviti iseckanu suvu slaninu i suva rebra i nastaviti da redjate napravljene sarme dok ne popunite lonac. Staviti lovorov list, pokriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da ogrezne. Staviti preko tanjir da pritisnete sarme, jer se onako podignu, poklopiti i ostaviti da se kuvaju nekoliko sati na tihoj vatri.Prvo na jačoj dok ne počne da kuva a onda smanjiti na minimum i kuvati dalje. Na pola kuvanja razmutiti  kečap sa gustinom i čašom  vode i preliti sarme. Ako je potrebno dodati još malo tople vode i ostaviti da se sarma ukrčka.

Služiti kao glavno jelo.



U mom slučaju sarma se kuva celu noć na tihoj vatri. Možete da je kuvate i u rerni ali onda se sarme slože uspravno u pekač i poklope, pa se tako krčka nekoliko sati. Na kraju se otklopi i pusti da se malo zapeče.














Prijatno!






Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.