Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 18. јануар 2016.

LISNATA POGAČA NA BRZINU












POTREBNE NAMIRNICE:


- 400 g brašna T-400
- 1/3 suvog kvasca
- 20 g šećera
- 10 g soli
- 80 g margarina 
- 2 komada jaja
- 220 ml mleka
- pola čepa jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- mleveni kim
- susam
















PRIPREMA:


U dublju posudu stavite brašno, ostavite malo za posipanje, i kvasac, šećer, so i sve izmešajte.
Dodajte toplo mleko, umućena jaja, ostavite malo za premazivanje, jabukovo sirće i polovinu količine margarina.
Mikserom, nastavci za testo, umutite testo da se dobije meko testo koje se odvaja od posude a ne lepi za ruke. Da li se testo lepi proverite tako što prstom pritisnite testo pa ako se lepi za prst potrebno je dodati još malo brašna.
Umešeno testo posuti uljem i ostaviti na toplom nekih desetak minuta da se odmori.
Testo izvadite na radnu površinu posutu sa malo brašna i lagano ga premesite.
Podelite ga na 4 dela od kojih napravite 4 loptice.
Svaku lopticu rukama razvucite u krug oblika manje okrugle tepsije.
Namažite koru trećinom ostalog margarina.
Postupak ponovite i sa ostalim korama i stavite ih jednu na drugu s tim što četvrtu koru ne premazujte ničim.
Dlanom testo dobro pritisnite i oblikujte lepinju.
Lepinju stavite u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje i dodatno rukom poravnajte.
Isecite lepinju na kocke.
Premažite je ostatkom jaja i margarina i pospite mlevenim kimom i susamom.
Dok se testo odmara uključite rernu da se zagreje na 200C stepeni.
Stavite pogaču da se peče i čim porumeni a to je za nekih 10-15 min pogača je gotova.
Izvadite je iz rerne i premažite sa malo margarina.
Pokrite pogaču i ostavite da se prohladi.
Poslužiti toplu pogaču izlomljenu na komade.









Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.