Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 25. јул 2016.

ALA MOSKVA ŠNIT NA MOJ NAČIN















Torta je trebala da bude klasični Moskva šnit ali je recept izmenjen i dobijena je jedna nova torta jako interesantnog i bogatog ukusa. U svakom slučaju nećete se pokajati ako je napravite i svi će trražiti i repete.





POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 kore:
-          20 komada belanaca
-          300 g šećera
-          100 g mlevene plazme
-          300 g mlevenih lešnika
-          2 kesice praha za puding od vanile
Za fil:
-          20 komada žumanaca
-          20 kašika šećera
-          4 kesice praha za puding od vanile
-          700 ml mleka
-          2 kesice vanilin šećera
-          250 g maslaca
-          500 ml slatke pavlake
Još je potrebno:
-          500 g višanja
-          500 g ananasa
-          lešnik za ukrašavanje












PRIPREMA:

Ova količina namirnica za kore je predvidjena za 2 kore, koje se peku u plehu od rerne. Posle kore presecite  na pola da bi dobili 4 kore. Možete svaku koru da pečete posebno ali je na ovaj način brže.

U odgovarajuću posudu stavite polovinu belanaca, trun soli, i mutite mikserom uz postepeno dodavanje polovinu količine šećera i vanilin šećera.  Belanca mutite dok ne dobijete šam koji ne curi. Dodajte polovinu keksa, lešnika i prah za puding. Sve lagano promešajte i izlite u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Koru pecite na temperaturi od 200 C stepeni 12 minuta. Ovo ponovite još jednom.  Kore ostavite da se ohlade i odvojite lagano papir. Kore presecite na pola i ukrojite, jer vam trebaju 4 kore.

Za fil žumanca stavite u odgovarajuću posudu, dodajte šećer i umutite ih da pobele. Dodajte prah za puding i malo mlakog mleka da bi se masa rastvorila i bila tečna. Ostatak mleka stavite da se zagreva i u mlako mleko dodajte žumanca uz stalno mešanje žicom, sve dok se ne skuva i postane gusta smesa. Fil će biti jako gust, ali tako treba. U vruć krem umešajte maslac mikserom dok se ne rastopi i dobijete glatku kremu. Pokrite fil providnom folijom, da se ne bi uhvatila korica, i stavite u frižider da se ohladi.

Posebno umutite slatku pavlaku po uputstvu sa pakovanja i umešajte je u  ohladjen krem. Fil podelite na 4 dela.

Višnje ako su bile zamrznute stavite da se otope u cediljku i na taj način će se ujedno i ocediti od soka.
Ananas ako je iz konzerve stavite u cediljku da se ocedi od soka.
Lešnike prepecite u rerni, samo pazite da vam ne pregore. Očistite im ljusku i sameljite. Ostavite deo lešnika i krupno iseckajte ili sameljite što će vam trebati za ukrašavanje.

Filovanje:

Na tacnu stavite prvu koru i namažite je tanko filom. Preko poredjajte 2/3 višanja i nanesite ostatak fila za prvi red. Stavite drugu koru, ponovite postupak sa filom, poredjajte 2/3 ananasa i fil za drugi red. Sada stavite treću koru, ponovite postupak sa filom i nanesite mešavinu višanja i anasa. Preko nanesite ostatak fila za treći red. Na kraju stavite četvrtu koru koju obilno premažite odozgo i okolo četvrtim delom fila. Tortu dodatno pospite krupno mlevenim ili seckanim lešnicima. 

Tortu pravite dan ranije. Stavite je u frižider da se ohladi i ukusi povežu.

Sutradan tortu secite po želji i poslužite.












Prijatno!

2 коментара:

  1. Ne znam šta je trebalo da bude ali torta zaista izgleda super.Kremasta i visoka sa raznim slojevima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka, drago mi je da ti se dopada recept. Imam original recept za tortu MOSKVA ŠNIT, od osobe koja je radila u hotelu Moskva, ali na žalost nije više živa, htela sam da pravim baš tu tortu. Medjutim po mom ukusu u fil ide puno šećera i putera i zato sam se odlučila da napravim neku varijaciju. Tako je ispala ova torta koja i jeste dosta velika, kremasta i bogata ukusom voća, ali što reče jedna prijateljica sa collinarike, jer me neko pitao da li može da bude manja, da torta nije velika jer njih ima dosta u porodici a i kada im spakuje da ponesu to je taman. I kod mene je slično i jedva sam uspela da uslikam ovo parče. Pošto je inspiracija bila torta Moskva šnit zato sam joj i dala ovo ime.

      Избриши

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.