Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

недеља, 2. април 2017.

SARMICE OD ZELJA PEČENE U RERNI











Recept učestvuje u igrici  ajme koliko nas je




Sarmice od zelja nema ko ne voli. Sada je sezona zelja pa to treba iskoristiti. Sarmice pravim na 2 načina i to kuvanjem na ringli ili pečenjem u rerni. U ovom slučaju su pečene u rerni.











POTREBNE NAMIRNICE:

- 600 g junećeg mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 šoljica kafena pirinča
- 2 kašike suvog biljnog začina bez soli
- biber po ukusu
- 1 jaje
- 2 kašičice slatke aleve paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 60 listova zelja
- 1 kašika skroba (gustin)
- 2 kašičice sitne morske soli
















PRIPREMA:

Zelje očistiti od drškica nožem i dobro oprati. U dublju posudu staviti vodu da provri i posoliti. Ubaciti zelje na par minuta, da se popari, i izvaditi ga i staviti u hladnu vodu, da ne bi lišće izgubilo boju. Zatim ga ocedite i ostavite sa strane dok pripremite fil. 
U odgovarajuću posudu staviti mleveno meso, so, biber, suvi biljni začin bez soli, jaje, iseckan crni luk i pirinač. Sve dobro umesiti rukama ili kašikom.
Sada filovati zelje. Ako su listovi veliki dovoljno je jedan list a ako su manji onda po dva. Staviti na širi kraj lista kašiku smese od mesa, presaviti krajeve i urolati. Ovako raditi dok ne potrošite sav fil. Sarmice slagati u dublju vatrostalnu činiju, koju ste prethodno namazali maslinovim uljem. Kada ste složili sve sarmice prelijte ih mešavinom skroba, soli, bibera, aleve paprike i vode. Sarmice treba da prelije voda sa začinima. Stavite preko vatrostalni poklopac, ili foliju ako nemate poklopac za posudu. Pecite sarmice u rerni na 200 C stepeni. Kada uvri više od polovine vode i sarmice dobiju lepu boju odozgo, gotove su.
Izvadite iz rerne, prohladite i poslužite uz kiselo mleko ili salatu.













Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.